Mikronovellförfattarnas mecka = Lokaltidningens sommartorka

God morgon internetflanörer!

Semestertider för de flesta och även så för mig. Jobbet hoppar igång ordentligt nästa vecka. Vad som däremot är lite tråkigt inför hösten är det var väldigt få sökande till Svenska C, vilket värker i hjärtat eftersom det är en fantastisk kurs. Å andra sidan så var det ganska många sökande till Svenska B, en nästan lika rolig kurs. Hösten kommer nog bli lika underhållande och utvecklande som våren varit.

Under min semester, som har varit fantastisk skön och avkopplande, så har jag begrundat mina barns språk. Min son, 2, 5 år, börjar bli en riktig hejare på att prata. Han pratar i proncip oavbrutet om både stort och smått. Det roliga är att han börjar förstå vikten av betoningar och hur detta påverkar språket. Jag och min fru stod och iaktog honom när han pratade med lillasyster som låg och jollrade i sängen varpå han säger
"- Leah, detta är en tiger" (pekar på djurmobilen över sängen). Efter det säger i väldigt ironisk ton:
"- Nä jag skojar bara, det är ett lejon", och småskrattar lite åt sig själv. Det är fantastiskt underhållande att se den språkliga utvecklingen hos ett barn.

I lokaltidningen heter sommarflugan, mikronoveller. En mikronovell är en kort novell på sex ord där man ska skriva något tänkvärt. Det som retar mig i detta är att det läggs väldigt stor vikt vid detta i tidningen, oftast en helsida. Det brukar vara en pretantiös bild på någon (gärna en lärare eller ett barn) och sedan en text där de får beskriva hur mycket mikronovellerna betyder för dem, hur de påverkat ens liv och hur alla numera ska sadla om och bli författare. Hög kvalitativt skitsnack i mina ögon. Medan jag blandade välling härom kvällen och kladdade jag ner fyra stycken mikronoveller om min syn på fenomenet. Jag skickade in och se ifall tidningen vågade publicera självskritik. Det gjorde  dom, dock den som jag tyckte blev minst bra.

Så här, kära vänner, kommer ett alternativ till alla pretantiösa mikronovellerna i dagstidningen. Mina fyra:

1. Svårt att fylla upp sommarens JP?
2. Strunt på sex ord ersätter verkligheten?
3. Wannabeförfattare slösar bort viktiga (&) välförtjänta semesterdagar
4. Där ute: verkligheten, här inne: sexordsnonsens

Den sista blev publicerad.

Tills dess...

Mannen i skuggorna


RSS 2.0